روغن گیربکس

سیستم انتقال قدرت اتوماتیک وظیفه انتقال خودرت تولید شده در موتور خودرو به چرخ ها از طریق انتخاب اتوماتیک چرخ دنده مناسب ( بر اساس سرعت خودرو) را بر عهده دارد. روغن گیربکس به بهینه شدن این فرایند کمک می کند.

روغن گیربکس یک روانکار بر پایه نفت است که دارای خواص روانکاری ، خنک کنندگی و هیدرولیک است، برخی از خواص روغن گیربکس به این شرح می باشد.

  1. روانکاری
  2. کاهش ساییدگی و اصطکاک
  3. پاک کردن خوردگی ها و گرد و خاک
  4. پاک کردن سطوح فلزی
  5. جلوگیری از اکسیداسیون
  6. روان بودن در تمام دماها

هر نوع گیربکس نیازمند نوع خاصی از روغن گیربکس می باشد که با مراجعه به راهنمای تولید کننده خودرو می توان نوع روغن مناسب خودرو خود را پیدا کنید.

روغن گیربکس های اتوماتیک معمولا به رنگ قرمز هستن ، البته در رنگ های دیگر هم موجود هستند،رنگ روغن گیربکس برای شناسایی بهتر در زمان نشتی، متمایز از بقیه روغن های خودرو می باشد.

به علت این که روغن گیربکس مانند روغن موتور در تماس با آلاینده های حاصل از احتراق نیست ، عمر بیشتری دارند و به اندازه روغن موتور نیاز به تعویض دوره ای ندارند. ولی با این حال به مرور زمان کثیف می شود و خاصیت روانکاری خود را از دست می دهد، زمانی که این روغن خاصیت خود را از دست می دهد گیربکس دچار مشکلاتی مانند داغی و... می شود.

علائم خرابی روغن گیربکس :

  1. پایین آمدن سطح روغن گیربکس : گیج روغن گیربکس را بردارید اگر سطح روغن پایین تر از درجه full بود ، باید بررسی شود آیا روغن کثیف است یا خیر ، اگر روغن تمیز به نظر می رسید باید مقداری روغن تازه اضافه کنید ، توجه کنید کم شدن روغن ممکن است به علت نشتی باشد ، قسمت های زیرین خودرو را برای پیدا کردن نشتی بررسی کنید.
  2. به صورت طبیعی روغن گیربکس بعد از گذشت زمان تغییر رنک می دهد ، ولی اگر رنگ آن به سیاهی و یا قهوه ای تغییر کرده و بوی سوختگی استشمام می شود ، این روغن باید عوض شود. عوض نکردن طولانی مدت روغن گیربکس ممکن است منجر به عوض کردن سیستم گیربکس شود.
  3. بد کار کردن گیربکس : مشکلاتی مانند داغ کردن گیربکس ، عوض نشدن دنده ، لرزش گیربکس و یا صدای تق تق گیربکس